آیا در مورد برج گالاتا در شهر استانبول چیزی شنیدهاید؟ از عناصر و امکانات موجود در برج گالاتا اطلاعات کافی در اختیار دارید؟
شهر زیبا و سرزنده استانبول در واقع یکی از بزرگترین و محبوبترین شهرهای توریستی کشور ترکیه است که هر سال پذیرای تعداد زیادی توریست و مسافر است. شهری که برای مسافران و افرادی که به آن سفر کردند، پر از خاطره است و در اغلب اوقات با لبخند و برقی در نگاهشان از آن یاد میکنند.
از سال ۱۷۱۷، عثمانیها شروع به استفاده از برج برای مشاهده و کنترل آتش در شهر کردند. در سال ۱۷۹۴، در زمان سلطان سلیم سوم، سقف برج از سرب و چوب ساخته شد و پلهها در اثر آتش سوزی به شدت آسیب دیدند. آتش سوزی دیگری نیز در سال ۱۸۳۱ به ساختمان آسیب رساند، که روی آن، مرمت کاری جدیدی انجام شد.
اگرچه وجود مراکز خرید جذاب و متعدد و همچنین وجود جاذبههای گردشگری بسیار در این شهر باعث شده تا گردشگران بسیاری از سرتاسر دنیا شهر استانبول را مقصد مناسبی برای سفر خود بدانند. همچنین برگزاری جشنوارههای متنوع و مختلف و همچنین موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی مناسب شهر استانبول نیز توانسته است در جذب توریست این شهر موثر باشد.
اما این شهر تاریخی با کوچه پس کوچههای این شهر فوقالعاده و بناهایی که از دوران بسیار قدیم برجای مانده است محبوب و مقصد بسیاری از گردشگران و علاقمندان آثار باستانی از سراسر دنیا است. برج گالاتا که با نام گالاتا کوله سی نیز در جهان معروف است، درواقع یکی از همین بناهای قدیمی است که میتوان گفت یکی از نمادهای اصلی شهر استانبول نیز بهشمار میرود. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی این اثر تاریخی بپردازیم.
تاریخچه و معرفی برج گالاتا
برج سبک رومانسک که به عنوان برج مسیح در سال ۱۳۴۸ در هنگام گسترش مستعمره جنوبی در قسطنطنیه ساخته شد. برج گالاتا هنگام ساخت در سال ۱۳۴۸ با ارتفاع ۲۱۹.۵ فوت یا ۶۶.۹ متر، بلندترین ساختمان در استانبول بود. این بنا، که درواقع بهعنوان جایگزینی برای برج قدیمی گالاتا ساخته شد، یک برج اصلی بیزانسی به نام برج بزرگ یا برج مسیح است که قسمت شمالی زنجیره عظیم دریایی که ورودی شاخ طلایی را بسته بود، کنترل میکرد.
قسمت فوقانی برج با کلاهک مخروطی شکل، در دوره عثمانی که از آن بهعنوان برج رصدی جهت نظارت بر حمل و نقل کشتیها و شناسایی کشتیهای دشمنان و همچنین برای ردیابی آتش سوزی مورد استفاده میشد، در طی چندین ترمیم کمی اصلاح شده است.
بر اساس سیاحت نامه اولیا چلبی، مورخ و مسافر عثمانی، در حدود سال ۱۶۳۰ تا ۱۶۳۲، احمد چلبی بهعنوان یک خلبان اولیه قارهپیما، با استفاده از بالهای مصنوعی از این برج بر فراز به سفر تا دامنههای اسکودار در طرف آناتولی، نزدیک به شش کیلومتر پرواز کرد.
در سال ۱۸۷۵، در طی یک طوفان سخت، سقف مخروطی شکل بالای ساختمان تخریب شد. برج گالاتا تا پایان دوره عثمانی بدون این سقف مخروطی شکل باقی ماند. سالها بعد، طی کارهای مرمت سازی و در بین سالهای ۱۹۶۵ و ۱۹۶۷، سقف مخروطی مجدداً بازسازی شد. در طی این مرمت در دهه ۱۹۶۰، فضای داخلی چوبی برج با سازه ای بتونی جایگزین شد و ساختار تجاری به خود گرفت که در طی آن، بازدید و استفاده از برج برای عموم آزاد شد.
از بالای برج، اولین نقاش پانورامای فرانسوی، بهنام پیر پرووست، پانورامای قسطنطنیه خود را در سال ۱۸۱۸ ترسیم کرد، که سالها بعد در سال ۱۸۲۵ در شهر پاریس به نمایش درآمد.
مشخصات کلی برج گالاتا
برج گالاتا با داشتن نه طبقه و با ارتفاع حدوداً ۶۶.۹۰ متر درواقع بلندترین سازه شهر در زمان ساخت آن بود. ارتفاع این برج از سطح زمین از سطح دریا حدوداً ۶۱ متر است. این برج دارای قطر خارجی ۱۶.۴۵ متر در پایه و قطر داخلی ۸.۹۵ متر است. ضخامت دیوارههای برج گالاتا نیز چیزی در حدود ۳.۷۵ متر است. برج مسیح یا گالاتا که در ۹ طبقه ساخته شده است دارای وزنی در حدود ۱۰۰۰۰ تن است.
موقعیت برج گالاتا در شهر
برج گالاتا درواقع در بخش اروپایی شهر استانبول، در محدوده بیاوغلو و در قسمت شمال خلیج شاخ طلایی یا همان گلدن هورن قرار گرفته است. ذکر این نکته الزامی است که بازدی از برج گالاتا، با توجه به موقعیت و طراحی برج گالاتا در شهر استانبول در صورتیکه زمان مناسب و کافی برای دیدن تمام جاذبههای گردشگری استانبول مانند خلیج گلدن هورن، پل بغاز، مسجد سلطان احمد، ایاصوفیه، خلیج به سفر و…، وجود نداشته باشد میتواند بهترین گزینه باشد، چرا که اغلب آثار معروف و گردشگری شهر استانبول از بالای این برج زیبا قابل مشاهده هستند.
دسترسی به برج گالاتا استانبول
در صورت اقامت مسافران در حوالی میدان تکسیم، بهترین راه برای رفتن به برج گالاتا، پیاده روی در کوچه پس کوچههای خیابان استقلال است. اما دسترسی به میدان تکسیم نیز بهراحتی از دیگر نقاط شهر، توسط مترو و تاکسیهای آنلاین امکان پذیر است.
فضای داخلی و قسمتهای مختلف برج گالاتا استانبول
فضای داخلی برج گالاتا که شامل ورودی برج، راهروهای مارپیچ، سکوی تماشا و رستوران است، همه روزه از ساعت ۹ صبح الی ۸ شب پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان خود است. البته رستورانهای برج تا پاسی از شب آماده ارائه خدمات به مسافران خود هستند. در ادامه به بررسی و معرفی بخشهای مختلف فضای داخلی برج گالاتا خواهیم پرداخت.
ورودی برج گالاتا استانبول
بخش ابتدایی برج گالاتا درواقع همان ورودی برج است. پس از بالا رفتن از چندین پله سنگی و سپس عبور از یک در چوبی میتوان وارد فضای داخلی برج شد. پلههای مارپیچ و هیجانانگیز نیز برای رفتن به طبقات این برج آماده و پذیرای مهمانان خود هستند.
البته امروزه برای کسانی که توانایی بالا رفتن از راه پلههای مارپیچ و طولانی را ندارند آسانسورهایی داخل فضای برج تعبیه شده است که بازدیدکنندگان میتوانند با استفاده از آنها خود را به بالای برج گالاتا برسانند. البته ذکر این نکته در اینجا الزامی است که آسانسورها تنها تا باید طبقه هفتم برج گالاتا بالا میروند و دو طبقه فوقانی را حتماً باید از طریق راهپلههای مارپیچ طی نمود که خالی از لطف هم نیست.
قسمت سکوی تماشا در برج گالاتا استانبول
سکوی تماشای برج گالاتا درواقع اصلیترین بخش برج و مقصد اصلی بازدید کنندگان برج گالاتا در استانبول است. ایستادن بر فراز برج و دریای مرمره و دسترسی به چشمانداز فضای سبز شهر، خانههای قدیمی محله، ایاصوفیه، مسجد آبی، تنگه به سفر، مرمره، گنبد و گلدستههای مساجد، دستاورد بینظیری است که میتوان پس از طی ۹ طبقه راه پله مارپیچ به آن دست پیدا کرد.
داشتن یک دوربین عکاسی مناسب برای گرفتن عکس در این قسمت از برج یکی از بایدهای بازدید از این برج است، چرا که این برج با چشمانداز خاص و بینظیر خود درواقع یکی از بهترین لوکیشنهای عکاسی است.
برای ورود به این بخش از برج گالاتا باید حتماً بلیط تهیه نمود و پس از آن از فضای بسیار زیبا و چشمنواز برج و همچنین صدای مرغان دریای بهره برد. باید به این نکته توجه داشت که درواقع بهترین زمان ممکن در شبانه روز برای بازدی از برج گالاتا، هنگام غروب خورشید است. در این زمان گردشگران میتوانند شاهد یک چشمانداز فوقالعاده و بینظیر از شهر و تنگه زیبای به سفر در روبروی خود باشند، اما باز هم مراجعه در ساعات دیگر روز میتواند همچنان جذاب و خاص باشد.
رستوران و کافه مستقر در برج گالاتا استانبول
همانطور که در قسمتهای قبل به آن اشاره شد، یک رستوران با سبک چیدمان و معماری ترکی در این برج وجود دارد که گردشگران میتوانند در آن انواع غذاهای ترکی را میل کرده لحظات خوشی را در آن سپری نمایند.
محیط مناسب و جذاب، سرویس دهی عالی و و همچنین دکوراسیون معمولی و به سبک محلی این رستوران میتواند تجربه جالبی برای مسافران و گردشگران باشد. بهطور کلی میتوان گفت که غذاهای این رستوران خوشطعم و با کیفیت هستند که در این میان کبابهای آن از شهرت و محبوبیت خاصی برخوردار است.
در پایان
همانطور که در بخشهای مختلف این مقاله گفته شد، برج گالاتا استانبول، یکی از بلندترین و قدیمیترین برجهای شهر استانبول است. این برج ۶۷ متری، منظرهای پانوراما را از این شهر قدیمی فراهم میکند.
بازدید از این اثر تاریخی ارزشمند و قدیمی و نظاره چشمانداز بینظیر آن میتواند برای هر گردشگر و توریستی جذاب و پر هیجان باشد. دیدن منظر و آثار گردشگری دیگر شهر استانبول برفراز برج گالاتا، عکاسی در سکوی تمامی برج و صرف یک غذای لذیذ ترکی در رستورانهای آن میتواند لذت سفر به این شهر را دو چندان نماید.